Over De chemie van het leven – sociale netwerken in de cel

De chemie van het leven – sociale netwerken in de cel

BCK-lezing-Heck.jpg

Sociale verbanden tussen mensen en eiwitten
‘Gefascineerd door de chemie van het leven’

Avondlezing door prof.dr. Albert Heck georganiseerd door de Bossche Chemische Kring.

Samenvatting
Hoe werkt het leven op een moleculair niveau? Dit is de centrale vraag waar Heck zich op richt. Ons lichaam is opgebouwd uit organen en die organen zijn weer opgebouwd uit cellen. Die cellen zitten bomvol met DNA, RNA en eiwit moleculen. Die laatsten worden wel de werkpaarden van de cel genoemd. De eiwit samenstelling van een cel bepaald wat voor cel het is, bv. een hersencel of een spiercel, en ook of die cel gezond is of ziek (bv. een kankercel). Wat gebeurt er nu precies allemaal in die cellen en hoe werken al de moleculen in de cellen met elkaar samen om de cel gezond en goed functionerend te houden. Met behulp van zijn kern-technologie, de massaspectrometrie, probeert Heck alle eiwitten in de cel in kaart te brengen om vervolgens te kijken hoe ze met elkaar communiceren en samen werken. Het onderzoeksveld dat de bestudering van eiwitten centraal stelt heet proteomics. In zijn lezing zal hij ons proberen uit te leggen hoe de techniek werkt, wat de laatste ontwikkelingen zijn, en hoe hij het leven van de eiwitten in de cel vergelijkt met het leven van alle mensen op onze planeet.

Curriculum Vitae prof.dr. Albert J.R. Heck
Albert Heck (1964) is hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op het karakteriseren van eiwitten met behulp van analytische methoden i.h.b. de massaspectrometrie. In 2001 ontving hij al de KNCV Gouden Medaille en in 2017 kwam daar de NWO-Spinozapremie bovenop. Tussendoor ontving hij tal van andere prijzen voor zijn onderzoek. Hij studeerde scheikunde (fysische en theoretische chemie) aan de VU en UvA in Amsterdam, waar hij ook zijn promotieonderzoek deed in de organische massaspectrometrie. Vervolgens deed hij onderzoek in Berlijn, Stanford (VS) en Warwick (VK), voor hij in 1998 werd benoemd als hoogleraar in Utrecht.
Zijn onderzoek in Utrecht heeft twee kanten; aan de ene kant beschrijft hij zichzelf als een echte technologie-nerd die graag nieuwe technologische methodes en instrumenten ontwikkelt, aan de andere kant houdt hij zich bezig met de bestudering van het leven d.m.v. de analyse van biomoleculen. In zijn leerstoel probeert hij dit te combineren door geavanceerde technologieën te ontwikkelen en deze toe te passen om antwoorden te vinden op vragen in de biologische en medische wereld.
https://youtu.be/mrO1G0MMK8M

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar tcj.gribnau@planet.nl.

Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.beceka.info.