Over Over het ontstaan van de elementen. Van oerknal tot sterevolutie.

Over het ontstaan van de elementen. Van oerknal tot sterevolutie.

In verband met Covid-19 worden de lezingen tot nader order online gegeven middels het programma Microsoft Teams.

Avondlezing door prof.dr. Eline Tolstoy georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Over het ontstaan van de elementen. Van oerknal tot sterevolutie

Samenvatting
De elementen zoals we die nu kennen en die in het periodieksysteem staan, zijn ooit ontstaan na de oerknal. In de oerknal, zelfs in de eerste minuten, begon de vorming van chemische elementen. In het begin pas drie, waaronder waterstof. Het ontstaan van alle andere elementen moest wachten op de eerste sterren. Zonder sterren geen aarde maar ook geen elementen. Zonder sterren zou er nergens in het heelal chemische complexiteit mogelijk zijn. Gelukkig zijn sterren gemakkelijk te bestuderen met spectroscopie. Velen hebben een lang leven en in hun fotosfeer behouden ze een monster van de omgeving van hun vorming, gas en chemische elementen onveranderd door de tijd. Door de spectra van sterren van verschillende leeftijden te bestuderen kunnen we de opbouw van de chemische elementen meten vanaf de eerste sterren tot op de dag van vandaag. Je zou kunnen spreken van Galactische Paleontologie.

Curriculum Vitae:
CKZ-TolstoyEline Tolstoy is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, Kapteyn Astronomische Instituut. Ze is opgegroeid in Schotland met een Nederlandse moeder en een Russische vader. In 1995 in Groningen gepromoveerd, maar al het onderzoek werd uitgevoerd in Baltimore (VS) bij het Space Telescope Science Institute. Daarna werkzaam als postdoc in Garching bei München in Duitsland, bij de European Southern Observatory, en Oxford University, VK. In 2001 teruggekomen naar Nederland (Kapteyn Instituut in Groningen) met een KNAW fellowship. Sinds 2011 hoogleraar met als onderzoeksterrein ‘Sterren in nabije dwergstelsels’.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Deelname aan deze lezing is kosteloos. U kunt thuis vanuit uw comfortabele stoel onder het genot van een kopje thee of koffie de lezingen volgen via het programma Microsoft Teams. Daardoor is het mogelijk om tijdens de lezing ook vragen te stellen en te discussiëren.

Meldt u aan en krijg de link om aan deze lezing deel te nemen.

Download hier de Teams-handleiding.

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, vermeld dan achter uw naam uw e-mailadres. Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar ckzsecretariaat@gmail.com. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.